Hisse-i Şayia "Bir Evlilik Komedisi"


 
   Hisse-i Şayia Meşrutiyet döneminin öncü yazarlarından Refik Ahmet Sekizinci'nin yazdığı bir komedidir. 1874 doğumlu yazar soyadını en meşhur oyunun adı olan "Sekizinci"den almıştır. Yazar "..halkın gülmeye daha çok ihtiyacı vardır. Fakat piyeslerdeki nükteler nezih ve edebi olmak şartıyla; bence tiyatro sahnesi edebiyat meşheridir." demiştir. 100 yaşında olan Hisse-i Şayia ayrıca Cumhuriyet dönemininde ilk sahnelenen tiyatro oyunudur.

  Yönetmenliğini Tarık Şerbetçioğlu'nun yaptığı, iki saat otuz dakika süren Hisse-i Şayia oyununda; Zihni Göktay, Hikmet Körmükçü, Selma Kutluğ, Sezai Aydın, Zeynep Göktay Dilbaz, Uğur Dilbaz, Aybar Taştekin, Yağmur Damcıoğlu Namak sahne alıyor.

   Oyunun broşüründeki yazısında ne güzel anlatmış Tarık Şerbetçioğlu, oyun yüz yıllık eski bir oyun ama konu kadın ve erkek, evlilik ve paylaşılamayan bir evlat olunca hiç eskimeyen her daim yeni. Yine broşürden edindiğimiz bilgiye göre bu oyunla yıllar içerisinde şehir tiyatrolarında Bedia Muvahhit, Vasfi Rıza Zobu, Sevil Candan Teksoy, Kemal Tözem, Necdet Yakın, Şaziye Moral gibi çok değerli isimler sahne almışlar.


   Oyunun konusuna gelince şiddetli geçimsizlikten ayrılan bir çiftin hiç bitmeyen kavgaları, olur olmaz her şeye birbirlerine açtıkları davalar, çevrelerine gülünç düşmelerine aldırmadan sürdürdükleri inat eğlenceli bir şekilde anlatılmış. Ama asıl önemli olan bu evlilikten olan biricik kızlarını paylaşamamaları, onu da bu çekişmenin ortasında bırakmaları konu edilmekte.

   Oyunda birkaç yıl süren evliliklerini boşanma ile noktalamış, birbirinden tamamen zıt fikirlere sahip bir çifti ve onların anne babasının arasında kalan kızlarını izliyoruz. Anne babasının boşansalarda hiç bitmeyen didişmeleri arasında büyüyen kızın, ilerleyen yıllarda kendi ilişkisi ve evliliğinin de bundan pay aldığı, etkilendiği eğlenceli bir dille seyirciye aktarılıyor.


   Zihni Göktay ve Hikmet Körmükçü'nün performanslarını hayretle izliyor insan. Yıllara meydan okuyan bu değerli sanatçılarımızı böylesine bir enerji ile görmek insana yaşama sevinci veriyor, umut veriyor. Allah hepsine sağlıklı uzun ömürler versin...Bu arada bu oyunda Zihni Göktay'ın kızını ve damadını oynayan oyuncular Zeynep Göktay Dilbaz ve Uğur Dilbaz gerçek hayatta da kızı ve damadıymış. Bu da başkaca hoş bir sürpriz oldu. Oyun zaten tam manası ile bir yıldızlar geçidi. Bu kadar değerli ve usta oyuncuları bir arada görmek ve böylesine şahane bir performans ile izlemek büyük şans doğrusu. Yani sırf bu nedenle bile izlenmesi gerekir Hisse-i Şayia...

   Eski dönem eserleri ve klasikleşmiş yapıtları hep beğeniyle izlemiş, okumuşumdur oldum olası. Bu oyuna asıl gitme nedenim de hem yüz yıllık bir yapıt olması hem de Zihni Göktay'ı bir kez daha izleyebilme heyecanı idi. Fakat itiraf etmeliyim ki bu kadar keyif alacağımı düşünmemiştim. Lakin oyundan çıktığımda o buz gibi Ocak soğuğunda (bu soğukta salon tamamen doluydu) metroya doğru yürürken, "Dünyada rahat yoktur" çerçevesi gözümde, boşanmış ve dünya tatlısı bir kız evladının annesi olarak kendi yaşamımla da bağdaştırdığım deli sorular aklımda, bir çok kıssadan hisse ile ayrıldım o çok sevdiğim Harbiye Muhsin Ertuğrul sahnesinden. Bir kez daha tiyatro sahnesi bir ayna tuttu daha derinleri görebilmem adına..Sözün özü fırsatınız varken kaçırmayın izleyin bu güzel oyunu...

İyi Seyirler :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Chappie

Kara Kız Bernard Shaw

12. Gece