12. Gece



 William Shakespeare'nin ölümsüz eserlerinden ve en sevilen komedilerinden olan  "12.Gece" oyununu Zeynep Avcı çevirmiş ve yönetmenliğini Serdar Biliş yapmış. Tek perde ve bir saat kırk dakika süren oyunda; Senan Kara Tutumluer, Bennu Yıldırımlar, Erkan Sever, Levend Öktem, Özge Özder, Kubilay Penbeklioğlu, Tolga Yeter, Seda Fettahoğlu, Ersin Umulu sahne alıyor.



   Olivia'ya kardeşinin ölümünden sonra derin bir yastadır. Dük Orsino ise ona deliler gibi aşıktır ama Olivia'nın gözü aşkı bulana dek hiç bir şeyi görmemektedir. Bu arada ikiz kardeşler Viola ve Sebastian bir gemi kazası geçirirler ve birbirlerinin bu kazada öldüğünü düşünerek ayrı kalırlar. Viola dükün yanında çalışabilmek için erkek kılığına girer. Dük Orsino'da onu kendi adına Olivia'ya kur yapmakla görevlendirir. Yasından dolayı herkesi redden Olivia Viola'yı karşısından görünce her şey bir anda değişir ve ona büyük bir tutkuyla aşık olur. Fakat Olivia'nın erkek zannettiği Viola aslında kadındır ve oda hizmetinde olduğu düke delicesine aşıktır. İşler iyice karışmıştır. Bir de Olivia'nın hizmetkarı Malvolio'ya oynan oyun sonrasında her şey iyice birbirine girer.



   Şehir Tiyatrolarında izlediğim oyun tek kelimeyle harikaydı. Shakespeare'in izlediğim bu kaçıncı oyunu bilemiyorum ama Shakespeare'in hiçbir oyunundan sıkılarak ayrıldığımı hatırlamıyorum. 12.Gece'de tek perde olmasına rağmen hiç sıkılmadan bitmesin diyerek izlenen oyunlardan olmuş. Öncelikle oyunun oyuncu kadrosu muhteşemdi. Her biri oynadıkları karakterler ile unutulmaz izler bırakıyor zihinlerinizde. Senan Kara, Erkan Sever, Özge Özder, Levend Öktem hepsi çok çok iyiydi ve harika bir performans sergilediler. Lakin burada benim için özel bir yeri olan Bennu Yıldırımlar'a ayrıca değinmeden geçemeyeceğim. Kendi güzel, yüreği güzel, oyunculuğu tek kelime ile muhteşem olan tiyatro tutkumun, tiyatro aşkımın asıl nedeni yıllar önce "Huzur" adlı oyun ile tanıyıp sevdiğim özel insan Bennu Yıldırımlar bu oyunda da Olivia karakterini üzerine bir elbise misali oturtarak o en derin yaslı halinden bir anda sıyrılıp tutkulu aşık bir kadını tam manası ile yaşattı bizlere.



   Kadınların erkek, erkeklerin kadın olduğu, insanların yalnızca kılık değiştirmekle kalmayıp bir kimlik karmaşası içine de girdiği; soyluların, soytarıların, sarhoşların iç içe yaşadığı ve bütün bunların tam ortasında kalan tutkulu aşklar...Sürekli oyun içinde oyunun yaşandığı tam manası ile bir komedi "12.Gece"...

   Tüm oyuncuların büyük bir performans ve aşkla oynadıkları; kocaman kaktüsleri, dev aynaları ile ilginç dekoru; şarkıları, korosu ve orkestrası ile müzikali aratmayacak bir tatda, su altı video çekimlerinin ihtişamı ile her detayın mükemmel tasarlandığı, hiç sıkılmadan tekrar tekrar izlemek isteyeceğiniz harika bir oyun olmuş.


Oyundan Replikler;

  • Sanırım acı acı gülümseme zamanı geldi yeniden. Ah felek, zavallılar ne çabuk kapılıyor gurura! İnsan av olacaksa aslanın pençesine düşsün, kurda kuşa yem olmasın.
  • Müzik aşkı besliyorsa, çalın çalın. Gözü doysun, iştahı kesilsin, şu aşk bitsin, tükensin.
  • Kelimeler onlarca ustaca oynayanların dilinde oynaklaşır.
  • Bir deliden daha akıllı değilsen keçileri kaçırdın demektir.
  • Aşk taht kurduğu yürekte yankılar uyandırıyor.
  • Bir dilenci dilenmekten yüksünmez.
  • Korkuyu yen, talihini küstürme. Olduğun gibi görün. O zaman seni korkutan senden korkar.
  • Biz erkekler çok konuşur, yemin üstüne yemin ederiz. Gösterişimiz boldur. Ya gerçek duygular? Yeminlerde cömertiz ama sevgide cimri.
  • Güvenilmez adama sıkı bir nasihat çekeceksin. Düzelt bu kusuru diyeceksin. Nefsini ıslah etmeyenin hakkı kötektir. Adam olursa aferin, olmazsa terziye gönderin. Kocaman bir yamayla ayıbını örtüversin. Irzına geçilen fazilet günahla örtülür, tövbekar günah faziletle yamanır. Bu yamalı bohça işe yararsa ne ala, yaramazsa oda mı tasa? Kader denilen boynuzlu kerata, cümlenin başına püsküllü bela.  
İyi seyirler :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Chappie

Kara Kız Bernard Shaw