Kalp Ağrısı Halide Edib Adıvar

  Halide Edib Adıvar'ın ilk baskısı 1924 yılında yayınlanmış olan Kalp Ağrısı kitabının ben Remzi Kitabevi yedinci basımını okudum. 245 sayfa olan kitap Halide Edib'in en güzel, en olgun romanlarından birisidir ve Halide Edib'de sürekli okuduğumuz Kurtuluş Savaşı döneminden çok farklı olarak kadın erkek ilişkilerini, yoğun bir şekilde  yaşanan duygu, düşünce, hırs yüklü aşkları ile kalp ağrılarını görüyoruz.
  Zeyno bir doktorun kızıdır. Yaşadığı acı bir kalp ağrısını bir gün babasına anlatır ve tuttuğu günlüğü babasına verir. Zeyno yine bir doktor olan Saffet ile nişanlıdır ama ona karşı bağı duygusal değil daha çok mantıksaldır. Bu arada çok sevdiği arkadaşı Azize'nin aşkı Binbaşı Hasan Bey'e aşık olur. Zeyno'nun aşkı karşılıksız kalmaz Hasan Bey'de onu sever. Lakin Azize Hasan'ın kendisiyle evlenemeyeceğini hissedince intihara teşebbüs eder. Çok hastalanan Azize'nin hayatı Hasan'ın ellerindedir. Bunun üzerine Zeyno büyük bir fedakarlık yaparak Hasan'ı Azize ile evlenmesi için ikna eder. Fakat onlar evlenip Viyana'ya gidince Azize'nin Zeyno'ya yazdığı mektuplar Zeyno'nun dayanılmaz kalp ağrılarını iyice arttırır. Zeyno Saffet ile nişanını bozar.Ve bir süre sonra babasının eski bir arkadaşı olan dul kumandan Muhsin Bey ile tanışır, onunla evlenir. Bu arada Azize iyice hastalanır ve çocuğunu doğururken de hayata veda eder. 
  Halide Edib bu hikayenin devamını Zeyno'nun oğlu adlı kitabında anlatmıştır.

Kitaptan Alıntılar: 
  • Hayatın düzenleyicisi, fiillerin hakimi kim ne derse desin yüzde doksan duygulardı.
  • Sevmek kafa ile, düşünme ile değilir. Sevmek... sevmektir işte!
  • İnsan korku içinde, ümitsizlik içinde, maddi, manevi göremediği tehlikeler üstünde yürüyor. 
  • ...iki insan birbirini severse birbirinin hayatından bu uzak iki vapur gibi geçmelidir. Nihayetsiz bir sevinci, bir muhabbet, bir birleşme anı! Sonra bir hayal, unutulmaz bir hatıra!
  • Sanat ve deha, hatta milliyet insanları ne kadar birbirlerinden ayırırsa ayırsın hepsinin birbirini tanıyacağı, hepsinin müşterek bir sıfatla birleşeceği nokta kalpleri ve tutkularıydı.
  • ...insanların kalbinde ev sahibi olmak mümkün değildir. Kısa, uzun, muayyen bir müddet için, insan bir kalbe girer, sonra yerini yeni kiracılara, daha çok bedel veren kiracılara bırakır, gider.
  • ...devam ettiği müddetçe aşk her halde dostluktan çok kuvvetli.
  • Kalbin bir köşesinde biraz gölge yahut güneşe, gündelik ışığın dışında bir şeye insanın ihtiyacı var. İnsan gençliğinde kalbine ne kadar çok his ve hatıra biriktirirse o kadar geç ihtiyar olur. İnsana ekmekten, sudan fazla duygu lazım
  • ... hayat başı ve sonu belli olmayan garip ve muvakkat bir devir. Geçenler ve geleceklerin mevcutları kadar ehemmiyeti olmuyor. 
  • ...sevdiğim müddetçe yalnız sen, fakat başkasını sevdiğim gün yalnız o...
Keyifli okumalar :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Chappie

Kara Kız Bernard Shaw

12. Gece