Testere / Saw

  2004 yılı yapımı, yönetmenliğini James Wan'ın yaptığı, senaryonun James Wan ve Leigh Whannell tarafından yazıldığı; Leigh WhannelCary ElwesDanny Glover, Ken LeungShawnee Smith, Tobin BellDina MeyerMichael Emerson'ın oynadığı film yedi seri olarak çekilmiştir. İlki 2004 yılında vizyona giren filmin her yıl yeni bir filmi vizyona girmiştir.
  Korku ve gerilimi çok seven bir sinema sever olarak bu seri arşivimin değerlilerinden biridir. İlk filmi James Wan ve Leigh Whannell birlikte yazdıkları senaryoyu bütçe yetersizliğinden bir banyoda üç kişi dijital kamera ile çekip sonra kendilerine yapımcı bulmuşlar ve film dünya çapında ses getirince devamı gelmiş.
  İlk film birbirlerini hiç tanımayan iki adamın, nasıl geldiklerini bilmedikleri pis bir banyoda kendilerini zincirlenmiş halde bulmaları ve yerde kafasının yarısı kopmuş yatan bir adamın olduğu garip bir ortamda başlar...
  Aslında diğer korku filmlerinden Testere konu olarak oldukça farklı; kendisi ölümcül hasta olan birinin hayatlarını boşa harcadıklarını düşündüğü kişileri kendisine kurban seçmesi; akla hayale gelmeyecek akıl oyunları ile onlara hayatın değeri ile ilgili ders vermeye çalıştığı; film boyunca oynadığı oyunlara sizi de katıp izleyiciye de zihin egzersizleri yaptıran bir film.
  İyi bir korku filmi izleyicisi olarak korku adı altında izlediğimiz birçok zırvalığın yanında bu seride katilin kurguladığı oyunlardaki zekası ve Hayatın Değeri hakkında vermeye çalıştığı mesaj bence takdire şayan.
  Aslında Testere'yi izlenir kılan birçok başka özelliği de var. Senaryosu müthiş; film boyunca minicik bir şey bile bir ayrıntı durumunda, sürekli sırrını koruyarak ilerleyen ve psikolojinize tavan yaptırıp şaşırtıcı finalleri ile nokta koyan bir yapım. Replikler ve konu tamamen bir hayat felsefesi. İnsanların hayatlarının değerini bilmeleri, hayatları için fedakarlıklar yapmaları gerektiğini dile getirirken yine bedeli kendi hayatları olan bir takım oyunlarla bunu gösteriyor. Oyunun katı kurallarına mutlaka uymanız gerek.
  Kısacası Testere zeka dolu bir korku filmi serisi diyebiliriz.

İyi Seyirler :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Chappie

Kara Kız Bernard Shaw

12. Gece