Ateşten Gömlek Halide Edib Adıvar

 Ve bir Halide Edib başyapıtı daha, en çok sevilen ve okunan eseri Ateşten Gömlek... İlk baskısı 1922 yılı olan kitabın ben Özgür Yayınları 2. basımını okudum. 229 sayfa olan bu kitabın başında Halide Edib'in Yakup Kadri Bey'e yazdığı bir mektup ve kitabın sonunda Selim İleri'nin kaleme aldığı ''Bugüne Bir 'Ateşten Gömlek'...'' başlıklı yazısı bulunmaktadır.
  Kurtuluş Savaşını birebir yaşayan birinin kaleminden Kurtuluş Savaşını en güzel anlatan eserlerden biri Ateşten Gömlek... Kitabın neredeyse tamamı Peyami'nin hatıra defterinden ibarettir. Peyami savaşta yaralanan bir askerdir. Ankara'da hastanede yattığı süreçte savaşla ilgili anılarını kaleme alır. İstanbul'daki yaşamından, İstanbul'un işgalinden, yanındaki arkadaşlarından, Anadolu'ya ilerlemelerinden, savaştaki cephelerden, Ankara'dan, mitinglerden varana dek yaşadığı birçok şeyi bütün canlılığı ile kaleme almıştır. Savaşın insanların sırtlarına ne ateşten gömlekler giydirdiğini çok güzel dile getiriyor.
  Ayrıca bu romanda Halide Edib'in Sultanahmet Mitingi ve Fatih Mitinginde yaptığı konuşmalar da yer almaktadır.
  Ateşten Gömlek Kurtuluş Savaşı üzerine yazılmış en güzel romanlardandır. Vatan elden gitmekte, bir felaketin eşiğindedir; bu felaketin ortasında görevleri ile aşkları, ihtirasları arasında kalan insanların ruh çatışmaları anlatılmaktadır.
  Bu romanı bu kadar yaşanılır kılan bir diğer özelliği ise Halide Edib Adıvar'ın Kurtuluş Savaşına katılmış, kendisinin birebir savaşı yaşamış olması ve yaşadıklarını sıcağı sıcağına kaleme almasıdır. Yani Halide Edib'in yazdıklarını birebir yaşamış olması romanın başarısını arttırmıştır. Bu roman canlı bir tarihtir. İstanbul'un işgalinden, mitinglere; Kuva-yi Milliye'den çetelere kadar her şey canlı canlı dile getirilmiştir.
  Ateşten Gömlek tarihe tanıklık etmiş çok başarılı bir romandır.

Kitaptan Alıntılar: 
  • Affı zalimler değil, mazlumlar verir. 
  • Milletler dostumuz, hükümetler düşmanımız olmuştu.
  • Hayat bana en korkak adamların iddia ile cesaretten bahsedenler olduğunu öğretti. 
  • İnsan en çok sevdiklerine ancak en iyi yapabileceği verebiliyor.
Keyifli okumalar :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Chappie

Kara Kız Bernard Shaw

12. Gece