Yeni Turan - Raik'in Annesi / Halide Edib Adıvar

Yeni Turan ve Raik'in Annesi'de iki romanın tek bir kitapta toplanmış hali ve Halide Edib'in yine ilk eserlerinden. Yeni Turan 1912 yılında, Raik'in Annesi' ise 1909 yılında kaleme alınmış. 196 sayfa olan kitabın ben Atlas Kitabevi 5.baskısını okudum.

Yeni Turan bir ideoloji romanıdır. Halide Edib o dönem eğitim anlayışını kadınlar açısından ele alır. Romanda yeni kurulmuş iki siyasi partiden bahseder. Yeni Turan ve Yeni Osmanlı partileri. Her ikisi de devletin geleceğine hizmet etmektedir fakat fikir ayrılıkları vardır. Kaya milletini seven, ülkesi için her şeyi göze alabilecek bir kadındır. Fakat kendisine yapılan ahlaksız bir teklifle ideolojileri uğruna sevdiği adamdan vazgeçip, istemediği bir evlilik yapmak zorunda kalır ve yaşayan bir ölü misali hayatına devam eder. Bütün bu hikayeyi, Yeni Turan'a hayat veren Kaya ve Oğuz'u birbirlerinden ayıran Lütfü Bey'in yeğeni Asım anlatır. Asım olaylara şahit olmuş ama engel olma cesaretini kendinde bulamamıştır. Fakat ölmeden evvel bunları kaleme alıp, açığa çıkarmayı da kendine görev saymıştır.

Raik'in Annesi'nde ise kocası tarafından aldatılan bir kadın Refika ve onun masum oğlu Raik anlatılmaktadır. Refika başka bir erkeğin aşkı ile Raik arasında kalır. Fakat Raik'in mutluluğu için kocası ile barışır.Aslında romanda doğu batı meselesi bir aile faciası ile anlatılır.






Kitaptan Alıntılar

  • ..insan bilmediği, ama bulmak istediği yola, pek tanış olduğu eski yollardan çıkar. bunu yapabilmek için de kesin olarak bu eski yollarda uzun zaman dolaşmak zorunda kalır.
  • ..bir ulusun ilerleme, yükselme ve yaşaması o milletin kendi kendine bütün toplumsal kurumlar, uygarlık ve politikasını kurmaktaki yetenek ve başarısı ile kabildir.
  • ..güzellik sırf insanın zevkine bağlı bir ölçü.
  • ..kalben, fikren birbirine benzemeyen iki kişinin evlenmesi kadar fena bir şey olamaz.
  • ..hiç bir şey insanın tasarladıklarına benzemiyor.
  • Kimi insanlar isteseler de alçak, isteseler de adi olamazlar.
Keyifli okumalar :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Chappie

Kara Kız Bernard Shaw

12. Gece