Hayat Güzeldir

1997 İtalyan yapımı, yönetmenliğini Roberto Beningni'nin yaptığı drama filmidir. Oyuncu kadrosunda Roberto BeningniNicoletta BraschiGiorgio CantoriniGiustino Durano'nun yer aldığı film 7 dalda Oscar'a aday olmuş ve en iyi yabancı film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi müzik dallarında ödül almıştır. Ayrıca 1998 Cannes Film Festivalinde Büyük Ödülü almıştır.



1930'ların İtalya'sında genç, neşeli, kaygısız bir İtalyan Yahudisidir GuidoGuido zengin, aristokrat ve Yahudi olmayan bir aileden gelen ve öğretmen olan Dora'ya aşık olur. Aşık olduğu kadını nişan töreninde herkesin gözü önünde atın üzerine atarak kaçırır. Guido ve Dora evlenirler, Giosue adında bir oğulları olur. Bu mutlu aile tablosu Almanların İtalya'yı işgal etmeleriyle birlikte kabusa döner.
Giosue'nin dördüncü doğum gününde, babası ve amcası ile birlikte Almanlar tarafından zorla trenlere bindirilerek toplama kamplarına götürülürler. Dora Yahudi olmamasına rağmen oda aynı trenle onlarla kampa gider. Kampta Guido bir şekilde oğlunu Alman askerlerinden saklar; oğlunu bütün bunların bir oyun olduğuna ikna eder; eğer oyunu kazabilirlerse doğum gününde istediği tankın kendilerine ödül olarak verileceğine inandırır. Savaş bittiğinde Giosue'yi Amerikan askerleri saklandığı dolaptan çıkarıp, kurtarırlar.







Bir ailenin birbirine olan muhteşem bağlılığı, sevgisi.. bir babanın oğluna savaşı, esareti hissettirmemek adına her şeyi oyun gibi göstermesi, oğlunun yüzündeki tebessümü söndürmemek adına yaptıklarını izlerken işte babalık budur dedirtiyor insana.

Roberto Beningni'nin oyunculuğu mükemmel. Komedi ve dramın iç içe olduğu yapımda, bir babanın ailesi için yaptığı inanılmaz fedakarlıkları bazen yüzünüzde bir tebessüm bazen de süzülen gözyaşlarınız ile yoğun duygular içerisinde izliyorsunuz. Ailenin değeri, savaşın yaptığı yıkımlar, Hitlerin Yahudilere yaptığı zulüm.. Bu film mutlaka izlenmeli.

İyi Seyirler :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Chappie

Kara Kız Bernard Shaw

12. Gece